Gdje se nalaze misteriozni kipovi ???

  Zgrade naših gradova obiluju brojnim dekoracijama, a najljepše su one najstarije zgrade, pogotovo iz austrougarskog perioda. Dosta je i visećih kipova koji strše niotkud, ali vjekovima posmatraju prolaznike. Golubovi, te ostale gradske ptice su njihovi najveći i najodaniji prijatelji. Neke čak nikada nismo ni primijetili, a prošli smo ispod ili pored njih bezbroj puta. Zbog njihove mističnosti, ali i zbog toga što su i oni dio nas, kako bi ih upoznali, oni svakako imaju svoje mjesto na ovom blogu.

Na samom početku tu su dva kipa koji se nalaze na jednoj lokaciji u Sarajevu. Dok ne postavimo nove, sa drugih lokaliteta, pokušajte pogoditi gdje se ovi prvi nalaze ??? Dakle, ostavite komentar sa vašim mišljenjem !!!

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img220.imageshack.us/img220/7372/kip2yq2mv8.jpg[/IMG][/URL]

Evo još materijala za pogađanje. Drugi par kipova po redu, također u Sarajevu. Lokalitet ovih je mnogo prometniji od prethodnih, pa bi trebalo biti dosta lakše za pogoditi.

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img235.imageshack.us/img235/214/kipici2vb3om9.jpg[/IMG][/URL]

Treći…

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img227.imageshack.us/img227/129/kipovizadnji2sz5xu7.jpg[/IMG][/URL]

Četvrti se nalaze na veoma prometnom mjestu u Sarajevu. Kipovi su čuvari Narodne banke… 

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img408.imageshack.us/img408/5172/najnovijikz9.jpg[/IMG][/URL]

Sa samih vrhova zgrada, zaštitnički nas posmatraju i slijedeće ljudske rukotvorine koje su svoje mjesto našle u visinama. Mnogi su oni koji su se znali i prevariti,  pa i pomisliti kako su na krovovima pravi ljudi. Na slikama ispod su kipovi koji krase krov prelijepe zgrade pored gradske katedrale.

[IMG]http://i289.photobucket.com/albums/ll216/polumahalac/dvakipica559.jpg[/IMG]

[IMG]http://i289.photobucket.com/albums/ll216/polumahalac/najbolja1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i289.photobucket.com/albums/ll216/polumahalac/kipovi1.jpg[/IMG]

10 komentara

  1. Jako zanimljiva tema. Upravu si cesto se izenadim kad vidim kipove ili neke druge ukrase po prvi put u nasem gradu na zgradama. Nemam bas naviku da stalno razgledam oko sebe.
    Kipovi koji su na slici, zasigurno se nalaze u Centru grada, ali ne bih bas znala tacno gdje.

  2. evo mene opet.vidim jos jedna fina slika postavljena. super si uporedio ove kipove. kako je misterija sto su uvijek po dva. jos uvijek ne znamo gdje se naleze prvi i treci…mislim da su drugi iznad apoteke, kod katedrale, a zadnje svako zna 🙂 ???

  3. Na raskrsnici Hiseta ulice sa onom iza Raifeissen banke… Vrazova, ili nekog drugog pisca? Obje jednosmjerne. Sada se između tih jadnika ulazi u jednu drugu banku.
    Ako sam fulao, to je posljedica razmišljanja od jedne sekunde pa ispravite grešku. 😉

  4. Da upravu si, kad se bar jednom prodje tom dionicom moraju se primjetiti kipovi koji su na ulazu u “Novu banku”…
    Dakle i treci vise nisu misterija. Još je samo preostao prvi par. Dobro vam ide 😀 . Ja sam i ocekivao da ce oni biti najtezi.

Komentariši