Ćuprija prkosa

Bosna i Hercegovina je poznata po tome što je ispresjecana mnogim rijekama, pa je to uticalo da se od davnina grade mostovi kako bi se obale povezivale. Tako su nastali i najljepši mostovi  koji su danas naše najveće blago. Na Drini je izgrađen jedan od naših najmonumentalnijih spomenika, i to u gradu Visegradu, u istočnom dijelo Bosne, danas poznat pod nazivom most Mehmed- paše Sokolovića.

Čuvena na Drini ćuprija, koja je našem Ivi Andriću donijela i Nobelovu nagradu, građena je od 1571.- 1577. godine i to  na mjestu gdje je put povezivao Bosnu sa Carigradom, koji je historičarima poznat kao "Carigradska džada". Graditelj je bio čuveni osmanski graditelj Kodža Mimar Sinan, koji se smatra jednim od najvećih arhitekata svijeta. Gradnju je inicirao Mehmed- paša Sokolović. Potvrda da se radi i o svjetski važnom arhitektonsko- historijskom zdanju došla je i od UNESCO-a. Na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu u Novom Zelandu most je upisan na listu zaštićenih spomenika cijelog svijeta.

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img137.imageshack.us/img137/853/vis3fh8.jpg[/IMG][/URL]
Most se prostire na devet kamenih stubova, a preko rijeke se pruža jedanaest lučnih otvora, koji mu i daju tako karakterističan i upečatljiv izgled. Uz obalu zadnji otvor se naslanja na ugao mosta i sa njim formira prilaznu rampu koja je bila kapija kojom se odobravao prelaz preko mosta. Širina puta na mostu iznosi šest metara. U rampi su četiri veća lučna otvora o tri manja iznad potoka koji se ulijeva u Drinu. Lukovi su klasično prelomljeni i čine skoro polukrug. Na sredini se nalazi prostor koji je nazvan "kapija- sofa", koja je postala mjesto gdje su se brojni Višegrađani sastajali. Prije je tu bila drvena kula koja je porušena 1886. godine. To je, ustvari, bila stražarnica na kojoj su se nalazili manji topovi koji su čuvali most od neprijatelja. Uočljiva su još i dva natpisa ili tariha koji su bili uklesani u kamen, a predstavljaju stihove sa godinama (971.- /1571., a na drugom 985./ 1577.).

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img88.imageshack.us/img88/3432/vis1qz5fx2.jpg[/IMG][/URL]

Zapis na staroj ćupriji na Drini u Višegradu iz 1577. godine, koji su mnogi vidjeli a ne znaju šta u prevodu sa arapskog jezika znači, kaže slijedeće: "Preuzvišeni dobrotvor Mehmed paša, koji je trojici vladara odano bio veliki vezir, učini najveću divnu zadužbinu, neka mu je Bog u dobro upise. U čistoj nakani sagradi svojim milosnim pogledom golem most preko rijeke Drine. Izrada mu je bila tako lijepa, da onaj ko ga vidi, misli da je jedno zrno bisera u vodi, a nebeski svod da mu je školjka!"

Ćuprija je tokom svog postojanja nekoliko puta popravljana, a pamti se da je pri povlačenju Austrijanaca 1914.razoreno jedno okno, a slijedeće godine srpska vojska je razorila još jedno okno. 1939. godine sva ta šteta je popravljena. I Njemci su 1943. ostavili traga srušivši jedan manji dio. Najgora poplava most je zadesila 1896, ali je on i to prkosno podnio.

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img132.imageshack.us/img132/898/vis8ut3.jpg[/IMG][/URL][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img68.imageshack.us/img68/8378/visegrqx3mc3.jpg[/IMG][/URL]

Danas, ovaj simbol istrajnosti i prkosa, moli da mu se ukaže barem prva pomoć, jer ako želimo da ga imaju i mnoge naredne generacije, neophodna mu je obnova. Nismo smjeli sebi dopustiti da bude postavljen i na listu najugroženijih spomenika svjetske baštine, a tu ga je postavila organizacija Fond svjetskih spomenika ("World Monuments Fund"). 

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img220.imageshack.us/img220/4076/vis5pf2.jpg[/IMG][/URL]
Pored prioritetne obnove, most bi trebao da bude savršen magnet za turiste, ali je slabo promovisan, pa malo ko dolazi da ga posjeti. Sa pravilnim marketingom, uz predivnu zelenu ljepoticu, rijeku Drinu, mogao bi postati pravi dragulj, koji bi plijenio uzdahe mnogih ljubitelja historijske baštine. Sve ovo bi donijelo i novu atmosferu u sam grad, jer mnogi danas znaju reći kako je Višegrad danas mrtav grad… 


2 komentara

  1. Da, most je prelep.Drina je takodje prelepa…
    “Potrebna mu je sanacija i zaista je zasluzeno dosao na listu vazne svjetske bastine…” – Potpuno se slazem…I hvala Ivi Andricu na prelepom opisu ove lepe gradjevine 🙂

Komentariši