Crkva Svetog Josipa na Marijin Dvoru (Sarajevo)

Sarajevsko naselje Marijin Dvor, koje se nalazi u centru grada, svojom ljepotom i gracioznošću krasi i Crkva Sv. Josipa. Izgrađena je pred sami Drugi svjetski rat, sad već daleke 1940. godine. Građenje je započeo, 1936 godine, nadbiskup Šarić koji je na tom prostoru osnovao i Župu sv. Josipa za dio grada pod imenom Marijin Dvor. Ova sakralna crkva izgrađena je u neoromaničkom stilu, a projekotovao ju je i izgradio arhitekta Karlo Paržika. Ovaj istaknuti graditelj autor je mnogih historijski važnih građevina u Sarajevu.
Crkva je jako vješto ukomponovana u okolni ambijent. Kameni zidovi su podizani od bijelog hercegovačkog kamena a karekteriše je razigranost mase i volumena, što u konačnici ovom dijelu grada daje jednu zaista urbanu sliku.
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img75.imageshack.us/img75/3693/crkva1kv4.jpg[/IMG][/URL]
Crkva posjeduje dvije lađe, dvije sakristije i dva oratorija. Glavni mermerni oltar je dar pape Pija XII. Slike sv. Petra i sv. Andrije, te muzej župe u kripti (osnovane od prvog župnika Ladislava Gagulića), kao i bogati vitraži ukazuju na kulturni značaj ovog objekta za cijelo područje. Uz crkvu, nadbiskup Šarić je izgradio i zgrade za nadbiskupsku kuriju i vrhbosanski kaptol imajući namjeru da crkvu učini katedralnom. No nakon nacionalizacije, to se nije ostvarilo.[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img225.imageshack.us/img225/4697/maja11kt5.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img232.imageshack.us/img232/4764/maja22em3.jpg[/IMG][/URL]
Polovina vitražnih prozora koji su teško oštećeni za vrijeme Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji originalno su izrađeni prije dvadeset i pet godina, a druga polovina je nastala početkom 19-tog vijeka od strane nepoznatog autora.

1 komentar

Komentariši