Muzej bh. baštine

Ova zemlja ima šta da vam pokaže, samo je stidljiva u tome. Budi odlučan i sam se uvjeri u njenu besprijekornu ljepotu...

13.11.2006.

Magribija- šejh, mahala, džamija ...

  Mnoge Sarajlije sa čuđenjem reaguju kada čuju za ime Magribija. Ti isti ljudi su, vjerovatno, bezbroj puta prošli kroz malu sarajevsku mahalu koja nosi to ime. Na Marijin dvoru u centru grada stidljivo je uokvirena Unitikovim tornjevima, ŽGP neboderom, austrougarskim zgradama, Državnom bolnicom, te prostorom koji je sada park sa parkingom, a prije je tu bila Hasthana. Na malom prostoru nalazi se historijski šarolik enterijer, po čemu je naš grad i poznat. Sve je to prelijepo i vješto ukomponovano, a ako tu još spomenemo i katoličku Crkvu Svetog Josipa koja se nalazi u blizini, onda smo dobili i sliku multietničkog Sarajeva...

Svaka mahala koja je nastala u osmanskom periodu, dobila je i svoju lokalnu džamiju. Tako je i u mahali Magribija izgrađena istoimena džamija. Kada je nastala, taj dio je bio zapadna periferija grada. Prema predanju, šejh Magribija je došao u Sarajevo sa Isa-begom, osnivačem grada, i u njemu podigao džamiju. Prema nekim izvorima prvobitna Magribija je podignuta u vrijeme osnivanja Sarajeva u blizini današnje džamije, ali je izgorjela 1459. god. U današnjem obliku mogla je nastati između 1538-1565. god., kada se prvi put pominje u starim dokumentima. Ponovno je gorjela 1697. god. i tada su sačuvani samo zidovi i kamena munara. Današnji izgled džamije i sve bojene dekoracije potječu iz 1766. godine. O šejh Magribiji se ne zna gotovo ništa, osim što se može zaključiti iz samog imena, tj. da je bio član derviškog reda i da je porijeklom iz Magriba (to je bilo ime za islamske zemlje sjeverne Afrike: Tunis, Alžir i Maroko).

Poznati engleski učenjak sir Thomas W. Arnold je 1929. godine posjetio Sarajevo i tada ga je naročito impresionirala Magribija džamija. On se zainteresirao za drvene stupove sa kamenim bazama i kapitelima na sofama, za konstrukciju šišeta kao i prekrasne šare u bojama na drvenariji u unutrašnjosti ove džamije. Tom prilikom je izjavio da je nešto slično vidio samo po džamijama u Delhiju u Indiji, inače više nigdje na svijetu (prepis iz članka «Večernja pošta»). Osim ovih karakteristika, koje se uočavaju jer su jedinstvene, ali i neobične u ovom dijelu svijeta, tu je naravno i nezaobilazna kamena munara, koja se ponosno uzdiže u nebo i dostiže visinu od 32 metra. A tu je i trijem koji je opasan drvenom ogradom i sa stupovima joj daje drevni izgled. Sarajevske islamske bogomolje su poznate i po svojim haremima, ali ovdje nema harema, već samo ograđena zelena površina sa njene zapadne strane. Ulaz je na sjeverozapadnoj strani iz Magribije ulice. Objekat džamije zauzima površinu 158 m2  a džamijsko dvorište 223 m2. Sa svih strana na zidovima se nalazi ukupno 17 prozora.

Džamija je u zadnjem ratu pretrpjela velika oštećenja. Pored toga što joj je zapaljen krov, razorena je i munara. Mnogo vremena je trebalo proći da bi se ona adekvatno adaptirala. Vodila se velika pažnja da bi se zadržala njena autentičnost. Obnovljeno je skoro sve, a u ljepotu ove, mnogi će reći, najstarije džamije u gradu, možete se i sami uvjeriti. 

 

Muzej bh. baštine
<< 11/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI LINKOVI

OBAVEZNO POGLEDAJ !!!Free shoutbox @ ShoutMix


Da li bh bastina treba vecu brigu drzave???
Dovoljno se brine o njoj!!!
Pod hitno joj treba jos veca zastita!!!
  
pollcode.com free polls
MOJI FAVORITI
Nikad ne reci dvaput
ПРОПУХ
blob
Vikicev Specijalac o Ponorima Rata
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
Administratorov blog
Moje karikature
No 1 to be found
HTML TUTOR ZA BLOG
Liga sarajevskih mahalaca LSM - sezona II
GOOGLE
Bosanski jezik
Ibiza_Hippie
Izmjena HTML koda
politicarka
fotografije varaju vrijeme
Foto-Blog
više...

BROJAČ POSJETA
34762

Powered by Blogger.ba