Muzej bh. baštine

Ova zemlja ima šta da vam pokaže, samo je stidljiva u tome. Budi odlučan i sam se uvjeri u njenu besprijekornu ljepotu...

04.08.2006.

Crkva Svetog Josipa na Marijin Dvoru (Sarajevo)

Sarajevsko naselje Marijin Dvor, koje se nalazi u centru grada, svojom ljepotom i gracioznošću krasi i Crkva Sv. Josipa. Izgrađena je pred sami Drugi svjetski rat, sad već daleke 1940. godine. Građenje je započeo, 1936 godine, nadbiskup Šarić koji je na tom prostoru osnovao i Župu sv. Josipa za dio grada pod imenom Marijin Dvor. Ova sakralna crkva izgrađena je u neoromaničkom stilu, a projekotovao ju je i izgradio arhitekta Karlo Paržika. Ovaj istaknuti graditelj autor je mnogih historijski važnih građevina u Sarajevu.
Crkva je jako vješto ukomponovana u okolni ambijent. Kameni zidovi su podizani od bijelog hercegovačkog kamena a karekteriše je razigranost mase i volumena, što u konačnici ovom dijelu grada daje jednu zaista urbanu sliku.

Crkva posjeduje dvije lađe, dvije sakristije i dva oratorija. Glavni mermerni oltar je dar pape Pija XII. Slike sv. Petra i sv. Andrije, te muzej župe u kripti (osnovane od prvog župnika Ladislava Gagulića), kao i bogati vitraži ukazuju na kulturni značaj ovog objekta za cijelo područje. Uz crkvu, nadbiskup Šarić je izgradio i zgrade za nadbiskupsku kuriju i vrhbosanski kaptol imajući namjeru da crkvu učini katedralnom. No nakon nacionalizacije, to se nije ostvarilo.
Polovina vitražnih prozora koji su teško oštećeni za vrijeme Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji originalno su izrađeni prije dvadeset i pet godina, a druga polovina je nastala početkom 19-tog vijeka od strane nepoznatog autora.

Muzej bh. baštine
<< 08/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

OBAVEZNO POGLEDAJ !!!Free shoutbox @ ShoutMix


Da li bh bastina treba vecu brigu drzave???
Dovoljno se brine o njoj!!!
Pod hitno joj treba jos veca zastita!!!
  
pollcode.com free polls
MOJI FAVORITI
blob
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
ПРОПУХ
Nikad ne reci dvaput
Vikicev Specijalac o Ponorima Rata
Administratorov blog
Moje karikature
No 1 to be found
HTML TUTOR ZA BLOG
Liga sarajevskih mahalaca LSM - sezona II
GOOGLE
Bosanski jezik
Ibiza_Hippie
Izmjena HTML koda
politicarka
fotografije varaju vrijeme
Foto-Blog
više...

BROJAČ POSJETA
39674

Powered by Blogger.ba